Kolorystyka przy wyborze płytek kuchennych i jej znaczenie

Najlepsi designerzy, najlepsze inspiracje

Kolorystyka przy wyborze płytek kuchennych i jej znaczenie

O tym, że płytki podłogowe i ścienne w kuchni nie mają dla siebie konkurencji, wiemy nie od dziś. Nie od dziś mamy jednak świadomość tego, że nie każdy wybór, jakiego możemy dokonać, może być uznany za jednakowo udany. Jakich błędów powinniśmy się zatem wystrzegać, jeśli zależy nam na tym, aby efekt końcowy był satysfakcjonujący?

Tym, co może być największym błędem, jest nieodpowiednia kolorystyka płytek do kuchni. Okazuje się, że nie pozostaje ona wcale bez znaczenia, choć wiele osób odkrywa to dopiero po dokonaniu zakupu i położeniu płytek w tym pomieszczeniu. Utrzymanie kuchni w czystości to nasz obowiązek, a najlepiej sprząta się płytki kuchenne gładkie i białe. Owszem, na białej powierzchni widać każdy brud, mobilizuje to jednak do sprzątania i pozbywania się nieczystości wtedy, gdy nie wbiły się one w strukturę płytek. Wspomniana gładka struktura również nie jest uznawana za wzorcową bez przyczyny, bo właśnie ona pozwala na szybkie sprzątanie i minimalizuje ryzyko osadzania się drobinek kurzu w szczelinach, do których trudno jest się dostać.